Η φακή (Lens culinaris) είναι μια σημαντική ψυχανθής καλλιέργεια που προσαρμόζεται καλά στο κλίμα του Βοΐου, χάρη στις ημιορεινές και ορεινές συνθήκες της περιοχής.
• Προτιμείστε καλά στραγγιζόμενο, αμμοπηλώδες ή αργιλοπηλώδες έδαφος με pH 6-8. • Αποφύγετε εδάφη με υψηλή υγρασία, καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών. • Βασική άροση το φθινόπωρο και ελαφρύ φρεζάρισμα την άνοιξη πριν τη σπορά.
• Αποξήρανση και καθαρισμός σπόρων. • Αποθήκευση σε ξηρό, αεριζόμενο χώρο για αποφυγή προσβολών από έντομα και μύκητες.
• Περίοδος σποράς: Φεβρουάριος - Μάρτιος, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. • Ποσότητα σπόρου: 10-12 κιλά/στρέμμα. • Βάθος σποράς: 2-3 εκ. και αποστάσεις 15-20 εκ. μεταξύ των γραμμών.
• Η φακή είναι ξηροθερμική καλλιέργεια, αλλά απαιτεί 1-2 αρδεύσεις σε περιόδους ξηρασίας (κατά την άνθηση και την καρποφορία).
• Χρήση ζιζανιοκτόνων ή μηχανική καταπολέμηση ζιζανίων. • Προληπτικά μέτρα για ασθένειες όπως ανθράκωση και περονόσπορος. • Παρακολούθηση για εχθρούς όπως αφίδες και αλευρώδεις.
• Εμπλουτείστε με φωσφορικά και καλιούχα λιπάσματα αν απαιτείται. • Τα ψυχανθή δε χρειάζονται αζωτούχα λιπάσματα λόγω της συμβιωτικής αζωτοδέσμευσης.
• Συγκομιδή: Ιούνιος - Ιούλιος, όταν οι λοβοί κιτρινίσουν. • Απόδοση: 80-150 κιλά/στρέμμα, ανάλογα με τις συνθήκες καλλιέργειας.
Κατάλληλη ποικιλία: Στο Βόιο υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε όλη την έκταση του Δήμου, όσο αφορά την ποιότητα των εδαφών αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες. Επιλέξτε ποικιλίες που «πατάνε» καλύτερα.
Αμειψισπορά: Πρακτικά είναι η εναλλαγή καλλιεργειών με σκοπό τη μη υποβάθμιση του εδάφους, την αποφυγή εμφάνισης ανθεκτικότητας ζιζανίων και ασθενειών, καθώς επίσης την αξιοποίηση της αζωτοδέσμευσης κ.α. Ένα παράδειγμα:
Πρώτο έτος φακή(Δέσμευση αζώτου), Δεύτερο έτος Σιτηρά (εκμεταλλέψου το άζωτο που άφησε η φακή), Τρίτο Βίκος(βελτίωση εδάφους)
Η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών εξασφαλίζει υψηλή παραγωγή και ποιοτική φακή, κατάλληλη για την τοπική και ευρύτερη αγορά.
Η ομάδα του Agrovoio είναι στη διάθεση σας.